Ilse Selbach

Bij Ilse zit de creativiteit in het bloed. Ze heeft zich altijd al beziggehouden met handwerken en zelf kleren maken. Dat laatste heeft ze geleerd van haar moeder, die coupeuse was. Tevens hielp ze vaak haar vader met het uitwerken van zijn creaties, hij was namelijk timmerman en dat was zijn lust en zijn leven. Dus creativiteit heeft ze niet van een vreemde. Ze heeft de opleiding gevolgd voor bezigheidstherapeute, omdat dit aansloot bij haar behoefte om creatief bezig te zijn en ook anderen hiervoor enthousiast te maken.

Nadat Ilse op relatief jonge leeftijd door de gevolgen van borstkanker thuis komt te zitten, gaat ze op zoek naar nieuwe uitdagingen op het creatieve vlak. In eerste instantie stort ze zich op koken en bakken, maar dat geeft niet de voldoening die ze zoekt. Haar fascinatie voor schilderijen, en de vraag “Hoe krijgen ze dat toch zo mooi op het doek of papier?” is een duwtje in de rug voor een verdere verkenning om uiting te geven aan haar creativiteit.

Op een gegeven moment, na een bezoek aan een expositie van de ‘Expressiegroep Einighausen’, besluit ze om bij Peter Kirbis schilder- en tekencursussen te gaan volgen. In eerste instantie schoorvoetend, vanwege het idee “Dat kan ik toch niet!”. Maar al snel blijkt dat ze talent heeft en verschijnen er mooie voorstellingen op het papier/canvas. Ook de medecursisten vragen haar om raad, wat haar zelfvertrouwen sterkt.

Houtskool tekening Ilse Selbach - oud vrouwtje Houtskool tekening Ilse Selbach - Indiër

De bezielende manier van lesgeven van Peter en de enthousiaste reacties op haar werk, geven haar een enorme boost. Deze waardering en het groeiend zelfvertrouwen zijn een sterke drijfveer om zich te blijven verbeteren en gaandeweg ook nieuwe technieken te gaan proberen. Zo heeft ze naast schilderijen met acrylverf, ook werken gemaakt met houtskool, pastelkrijt, pastelpotloden, aquarel- en arceertechnieken.

Pastelkrijt tekening Ilse Selbach - Vrouw met kap Acrylverf schilderij Ilse Selbach - Vrouw met kap

Als meest recente ontwikkeling in die verkenning volgt ze op enig moment een workshop ‘schilderen met olieverf’ bij Marjolein Kruijt. De directe aanleiding? Samen met een vriendin had ze geprobeerd om een olieverfschilderij te maken aan de hand van een internetcursus. Dat ging niet zoals verwacht; olieverf bleek toch een speciale techniek….. Inmiddels is haar eerste olieverfschilderij een feit: de ‘Tibetaan’. De wijze waarop deze is ontstaan, is binnenkort ook te lezen bij een van onze VONDSTEN.

Tibetaan bij Brukt & Ateljee

Kenmerkend voor het werk van Ilse is de hoge mate van detaillering. Dieren, mensen, landschappen komen ‘tot leven’ doordat Ilse een oog voor details heeft. Tijdens het tekenen of schilderen wordt het afstand nemen – ter beoordeling van de totaal compositie – afgewisseld met de tegengestelde beweging, waarbij Ilse bijna letterlijk op het doek kruipt tijdens het creëren van haar werk.

Inmiddels heeft de passie voor het tekenen en schilderen dusdanige vormen aangenomen, dat haar hobbykamer, met een beperkte omvang en verlichting,  voor het schilderwerk niet meer volstaat. Vandaar dat de zolder 2 jaar geleden verbouwd is tot een heus atelier, waar ze menig uurtje doorbrengt.

Tijdens een expositie van de ‘Expressiegroep Einighausen’, waar onder andere werken van Ilse hingen, werd ze opgemerkt door Sylvia en Dré. Na een enthousiaste kennismakingsavond is de samenwerking met Brukt & Ateljee tot stand gekomen.

 

Ilse Selbach bij Brukt & Ateljee
Ilse Selbach, met op de achtergrond een van haar 'Uilen'-schilderijen

Sinds enkele jaren krijgt Ilse de vraag of ze portretten wil schilderen van dierbaren of huisdieren. Ook dit doet ze met de voor haar typerende aandacht en precisie. Ze haalt dan ook veel plezier uit deze (tijdrovende) activiteit. En ook de enthousiaste, soms ronduit ontroerde reacties geven haar veel voldoening.

Naast het schilderen heeft Ilse nog een grote passie, namelijk het spinnen van hondenwol om er daarna mutsen, sjaals en poncho’s van te breien of te haken. Deze speciale wol is afkomstig van Dokhyi’s oftewel Tibetaanse Mastiffs. Uiteraard heeft ze zelf ook een hond van dat prachtige ras.