Wat een brutaaltje… !

  • ateljee
  • exposanten
  • Over deze vondst

  • Materiaal: Pastelkrijt op papier
  • Land van Herkomst: Nederland
 Ilse Selbach

Je hoeft niet altijd ver te gaan om mooie dingen te ontdekken. Zo blijkt maar weer als we de jaarlijkse expositie van de Expressiegroep Einighausen bezoeken. Daar exposeren namelijk lokale (amateur-) kunstenaars met hun meest recente creaties. Door de enorme diversiteit en eigenheid van de verschillende deelnemers is deze expositie werkelijk een lust voor het oog.

Het is alweer bijna twee jaar geleden, dat we tijdens deze jaarlijkse expositie het werk van Ilse Selbach op het spoor kwamen. We werden meteen geraakt door haar onderwerpkeuze, alsook door haar vaardigheid om haar onderwerpen op het doek tot leven te laten komen. Benieuwd naar de rest van haar werk volgde er al snel een atelierbezoek en onze eerste aankoop van een van haar ‘Uilen’ kunstwerken was een feit.

Inmiddels hebben we meerdere werken van Ilse opgenomen in de presentatie van Brukt en Ateljee. De thema’s van haar tekeningen en schilderijen, haar materiaal- en kleurgebruik, het blijkt allemaal wonderlijk goed te matchen met de themahoekjes bij Brukt. Zo ook in het geval van Brutaaltje wat heel toepasselijk een plek heeft gekregen in de ‘Kinderhoek’, temidden van ouderwets kinderspeelgoed en allerhande schoolspulletjes uit vroeger dagen.

Brutaaltje in de Kinderhoek bij Brukt & Ateljee
Brutaaltje siert de Kinderhoek bij Brukt en Ateljee

Wat zo leuk is aan ‘Brutaaltje’ is dat het zoveel mensen raakt. Wat óns bovendien zo aanspreekt bij dit werk van Ilse is het verhaal achter het ontstaan van ‘Brutaaltje’.
Zoals Ilse ons zelf vertelde, was ze op enig moment op zoek naar een nieuw onderwerp om te tekenen. Haar aandacht werd getrokken door een foto van een Aziatisch meisje, dat met een stelligheid in haar houding en een blik die zelfverzekerdheid uitstraalt voor de camera poseert. Een aantal van deze elementen gebruikt ze voor haar werkstuk. Maar ze voelt tevens de vrijheid om het voorbeeld van de foto naar eigen inzicht te transformeren naar een soort van eigentijdse Pipi. Want dáár doet deze kleine meid ons aan denken: een eigengereid wezentje dat je onderzoekend aankijkt en je elk moment kan gaan zeggen wat zij er van vindt….

Inspiratiebron voor Brutaaltje Brutaaltje uitsnede
Inspiratiebron en bewerkte versie van 'Brutaaltje'