B&A

Brukt & Ateljee is een combinatie van een museum voor vervlogen tijden, een galeriesetting voor (regionale) kunstenaars en vormgevers, én brocante verkoop. En dat alles in de vroegere paardenstal en hooizolder van een oude carré-boerderij in het hartje van het Zuid-Limburgse dorpje Einighausen.

Bij Brukt & Ateljee worden niet alleen mooie spulletjes getoond, maar zijn we ook bezig om spullen uit vroeger dagen te bewaren voor komende generaties. Zo tonen we de spullen met gebruikssporen, die ze in het dagelijks gebruik hebben opgelopen. Verder knappen we spulletjes die afgedankt en versleten zijn op, waardoor ze een tweede leven krijgen.
En als er geen ‘waardig’ tweede leven binnen de oorspronkelijke bestemming mogelijk is, dan zoeken we naar nieuwe bestemmingen, in de zin van het hergebruik van onderdelen, of door het loslaten van de oorspronkelijke toepassing. Dat laatste kan dan leiden tot kunstvoorwerpen van de hand van Sylvia, die ‘Bricolage-art’-objecten creëert.

Van Brukt ...

De term ‘Brukt’ [lees: Bruukt] is afkomstig uit het Noors en betekent ‘gebruikt’. Iets waar wij enorm van houden! In het gebruik krijgen spullen een doorleefd, sleets karakter. Een deukje, krasje of wat roestplekken maken een voorwerp niet lelijk. Integendeel, want dankzij deze gebruikssporen krijgt een voorwerp een ziel, en vertelt het ‘t verhaal van soms vele levens.

afgedankte klokkast
Met deze klok is toch het echt slecht gesteld ....

... tot Ateljee !

Aangezien mensen weten dat we een passie voor oude spulletjes hebben, krijgen we nogal eens spulletjes aangereikt. Anderen noemen dit ‘afdankertjes’, omdat men er op uitgekeken is, óf er geen plek meer voor heeft, óf omdat ze echt aan een opknapbeurt toe zijn.
Soms kiezen wij ervoor om de spulletjes dan op te knappen voor een functioneel ‘tweede leven’. Soms zijn de gebruikssporen nou nét de charme, maar verliezen de voorwerpen hun functie daardoor. Dan krijgen ze in hun 2e leven een decoratieve rol. Dus ‘afdankertje’ of niet, in onze ogen is er altijd een schoonheid in een gebruikt voorwerp te ontdekken.

En met betrekking tot bovenstaande klok…. tja, ook die is een tweede leven gegund. Kijk hieronder naar het resultaat 😎 ….

2e leven voor de klokkast - diorama met vlinders - gesloten Diorama met vlinders in voormalige klokkast
Een tweede leven voor de afgedankte klok: een diorama met vlinders

#Brukt&Ateljee