Geschreven door Sylvia Pisters op 25 augustus 2023

De Keuze Van … Nanouk & Martin

  • De Keuze Van ...
  • Over deze vondst

  • Keuze-object: Kunstwerk van Wilmie Lenders
  • Bijzonderheid: Houten collage
  • Categorie: Werk van Exposanten

Leestijd: 2 minuten

Als liefhebbers van abstracte kunst is de keuze van Martin & Nanouk gevallen op de kunstobjecten van Wilmie Lenders.

Al bij het eerste bezoek aan Brukt & Ateljee, temidden van alle brocante spulletjes, trok het kunstwerk ‘abstracte compositie met schaapje’ de aandacht van Martin. Het object bleef hem bij, mede ook vanwege zijn fascinatie voor het werk van kunstenaar Jean Arp, die veel met hout, reliëf en abstracte vormen werkt. Het werk van Wilmie kenmerkt zich door een soortgelijk materiaalgebruik en vormentaal. En ook zij heeft een heel eigen, karakteristieke stijl, die je bijblijft.
Tijdens een tweede bezoek, vlak voor de verjaardag van Nanouk, herinnerde Martin zich dat ook Nanouk erg gecharmeerd was van het werk van Wilmie. Hij herinnerde zich dat Nanouk het object ‘Grieks tafereel’ erg mooi vond.
Emotie, kleurstelling en materiaalkeuze zijn aspecten die voor Nanouk ’tellen’ om een klik met een kunstwerk te voelen. Wat extra bijzonder is aan het object ‘Grieks tafereel’, is dat de compositie van het kunstwerk ‘exact’ overeenkomt met de indeling van hun eigen pand waar hun brood- & banketwinkel in gehuisvest is.

In de driedeling is er een gedeelte wat de winkel is; het tweede gedeelte doet Nanouk denken aan de oude smederij en er is zelfs een gedeelte waar het fonteintje als het ware het gedeelte van de toiletruimte met de wasbak representeert. En dat alles als in een soort miniatuurvorm! Voor Nanouk straalt dat een bepaalde ‘huiselijkheid’ en ‘knusheid’ uit (wat weliswaar heel erg fout klinkt, maar desondanks toch de beste duiding van haar associaties blijkt te zijn). Want die ‘knusheid’ past nou net zo goed bij wat ze willen uitstralen met hun brood- & banketwinkel: niet zomaar een winkel waar je je brood haalt, maar een plek waar je blijft hangen, waar ruimte is voor persoonlijke verhalen, als in een soort ‘huiskamer’. Daarin past het werk van Wilmie erg goed!!

De keuze was dus uiteindelijk snel gemaakt. Mooie bijkomstigheid daarbij is dat ze beiden dezelfde smaak hebben als het op kunst aankomt…. Inmiddels zijn Nanouk en Martin dan ook beiden trotse eigenaren van een eigen kunstwerk van Wilmie. Immers, Martin kon de verleiding niet weerstaan, en deed zichzelf het kunstwerk ‘abstracte compositie met schaapje’ cadeau.

 

Nanouk en Martin runnen sinds augustus 2022 samen een brood- & banketwinkel in een jaren ‘30 carré-boerderij aan de Everstraat in Einighausen, ongeveer 100 meter van Brukt & Ateljee vandaan. Zoals Martin zelf zegt: “We willen graag eens een bezoekje brengen aan het ARP-museum. Maar wat een ontdekking om te zien dat er zo dicht bij huis, temidden van alle brocante, het werk van Wilmie Lenders te zien is 🤗😉!”

Brukt &Ateljee = méér dan alleen brocante!