Een gulle gift

  • Brocante
  • Over deze vondst

  • Gebruik: Elektrisch aangedreven
  • Kenmerk: Stilstaand + bewegend beeld
  • Jaartal: eind 19e / begin 20e eeuw
  • Land van herkomst: Nederland

Ons idee voor een combi van brocante en vintage verkoop in een nostalgische, museale setting spreekt mensen aan. Zo krijgen we regelmatig verzoekjes of mensen met hun (groot-)ouders langs mogen komen. Want een bezoekje aan Brukt en Ateljee voelt als ‘a trip down memory lane‘.

Een leuk bijkomend effect van ons concept is dat we soms ook bijzondere objecten krijgen voor in ons museumgedeelte. Dit zijn dan bijvoorbeeld voorwerpen uit een nalatenschap – voorwerpen met een historie. Zo ook laatst…..

Al lange tijd stond een toverlantaarn op ons verlanglijstje voor in ons nostalgische ‘media-hoekje’. Via internet gingen we op zoek en kwamen we, verspreid over het land, een aantal toverlantaarns op het spoor. Veelal incompleet of zwaar beschadigd, meestal niet meer werkend, en een enkele keer was de toverlantaarn zó klein dat hij in onze ruimte verloren zou gaan….. kortom een hele zoektocht om een museumwaardig exemplaar te vinden zonder meteen de ‘hoofdprijs’ te moeten neertellen. Totdat…… we op een dag een leuk doorleefd exemplaar op Marktplaats zagen staan. Vraagprijs: ‘Bieden’. Toen we contact opnamen met de eigenares en vertelden dat we de toverlantaarn  een plek wilden geven in ons museum, werden we aangenaam verrast. “Oooh, maar dán mogen jullie ‘m hebben voor een goede fles wijn!” Zo gezegd, zo gedaan ;).
Toen we ‘m gingen ophalen, hoorden we dat ze al langer op zoek was naar een goede bestemming. Ze had al gedacht aan het Openluchtmuseum in Arnhem. Of aan één van de 2 toverlantaarn musea in Nederland. Toch een hele eer dat hij nu bij ons een plekje mag krijgen!

 

Toverlantaarn

Het verhaal erachter? De toverlantaarn was van haar oma geweest. Ze herinnerde zich dat ze als kind ook nog bij oma thuis naar de plaatjes had gekeken. Sprookjes waren het…., als in een soort stripverhaal. Het klonk als een fijne herinnering. Zelfs de glaasjes bleken er nog bij te zitten….
Een toverlantaarn of ‘Laterna Magica‘ – want dat is officieel benaming van deze bijzondere vondst – is de voorloper van de diaprojector. Je projecteert namelijk met dit apparaat doorzichtige afbeeldingen die met transparante inkt op glasplaatjes gedrukt (en nog eerder handgeschilderd) zijn. Maar sommige exemplaren kunnen ook film projecteren, en daarmee is de toverlantaarn dus ook een vroege voorloper van de filmprojector.
De afbeeldingen op de glasplaatjes vormden meestal illustraties van een sprookje of zedenschets. Zo hadden ze ook iets weg van een stripverhaal.

💡 We hebben geprobeerd om ‘m weer helemaal werkend te krijgen. Zodat je tijdens een bezoekje aan Brukt lekker ouderwets zou kunnen genieten van pure nostalgische storytelling! Dat is helaas slechts deels gelukt. Het mechanische deel van de filmprojector heeft te veel te lijden gehad van de tand des tijds. Maar ook in deze toestand is het een museumwaardin item, waar we met recht trots op zijn dat we ‘m in onze collectie hebben, en dankbaar voor deze gulle gift!!!😍