Dré Haenen

Sinds een aantal jaren heeft Dré er een nieuwe passie bij: aan de houtdraaibank draait hij prachtige voorwerpen, zoals kommen, schalen, bekers en potjes. Prachtige, eerlijke objecten die gezien én gebruikt mogen worden. Want alles wordt voedsel-veilig afgewerkt!

Houtdraaiwerk Dré - kom en schaal Houtdraaiwerk - saladekom Houtdraaiwerk Dré - kommen en schalen

Zo’n 15 jaar geleden, tijdens een van onze brocante-tripjes in Frankrijk, brachten we spontaan een bezoekje aan het atelier van een houtdraaier. Het ambachtelijke en ‘van niets iets maken‘ sprak Dré meteen enorm aan. Je start namelijk met een groot blok hout, en gaandeweg ‘verschijnt’ het voorwerp, en is iedere handeling onomkeerbaar.

Destijds was er echter geen tijd en ruimte om met nog een nieuwe hobby aan de slag te gaan. We waren in die tijd namelijk druk bezig met de verbouwing van onze boerderij. Toen die klus geklaard was, kwam er ook ruimte om iets nieuws te gaan leren. Immers, ‘hout draaien’ is niet iets wat je zomaar van de ene op de andere dag doet. Vandaar dat Dré cursussen ging volgen: eerst een introductiecursus om de basisbeginselen onder de knie te krijgen. Vervolgens heel veel oefenen, oefenen en oefenen. De houtkrullen vlogen door de werkplaats! Soms leidde dat tot mooie grote kommen of schalen; soms was het startpunt een groot blok hout, maar was het eindresultaat een klein (- maar fijn -) kommetje of schaaltje. Het leerproces zit in het aantal vlieguren. En je moet vooral ook niet bang zijn om fouten te maken.

Daarnaast sloot hij zich aan bij de Vlaamse houtdraaiersgilde. Hier heeft hij enkele jaren veel geleerd van mede-beoefenaren. Allemaal gepassioneerde houtbewerkers, net als Dré met een groot hart voor mooie materialen en een gedrevenheid om zich zowel een techniek eigen te maken, alsook om met de mogelijkheden van die techniek aan de slag te gaan om mooie, authentieke voorwerpen te maken.
Bij de ‘Vondsten’ kun je meer werk van Dré tegenkomen.

Houtdraaiwerk Dré - varia