Ingenhut Keramiek

In hun ambachtelijk keramiekatelier “Ingenhut Keramiek” – midden in het hart van het Limburgse Heuvelland – werken Jozien en Frans Ingenhut al jaren samen aan een eigenzinnige collectie keramiek. Hun werk bestaat voornamelijk uit draaiwerk, zowel gebruiksgoed als unica-objecten.

Wat het werk van #IngenhutKeramiek kenmerkt, is dat elk voorwerp een heel eigen karakter heeft met een rijkdom aan vorm, structuur én kleur. Ook al wordt er bij de productie van een theesetje, of een soepkommen-set als het ware ‘seriematig’ gewerkt, dan nog heeft elk voorwerp in de serie een eigenheid, en vraagt het erom bekeken en bewonderd te worden. Net zoals elk voorwerp ook al tijdens het maakproces met volle aandacht en kritische deskundige blik van de twee gepassioneerde keramisten bekeken en gekeurd is geworden. Het is duidelijk dat hier twee vakmensen aan het werk zijn, die weten wat ze doen, en die verantwoorde keuzes maken.

Schenkkommetjes Ingenhut Keramiek Dozen met deksel Ingenhut Keramiek

De keramiek wordt voor het overgrote deel reducerend gestookt rond 1300o C in de door henzelf gebouwde houtgestookte oven. Door deze hoge temperatuur is de keramiek volledig dicht-gesinterd en dus waterdicht, zelfs al zou het voorwerp niet geglazuurd zijn.
Bovendien wordt de oven gestookt met afvalhout van een zagerij dat normaliter als afval verbrand zou worden in een verbrandingsoven. Nu houden zij (en wij 🙂 ) er deze speciale keramiek aan over!

De glazuren die voor het gebruiksgoed van #IngenhutKeramiek gebruikt wordt, zijn duurzaam en voedselveilig. Dit wil zeggen dat er geen giftige grondstoffen gebruikt worden en dat ze op de juiste temperatuur gestookt zijn.
Door te werken met oplichtende glazuren, zoals celadons, shino’s en asglazuren, gecombineerd met een deels ongeglazuurde scherf, krijg je een prachtig levendig object. De warme “flash” van het houtvuur en de assen zijn de ‘finishing touch’. Werkelijk een streling voor het oog en de ziel!!

Schaal met Celadon glazuur

Dré en ik hebben het geluk dat we al een paar keer het stookritueel van dichtbij mochten meemaken (Lees: meestoken en -zweten!). En geloof me, als je dat van zo dichtbij hebt ervaren, dan besef je pas ten volle wat een onvoorspelbare “kadootjes” uit deze houtstook-sessies komen.

Geopende houtoven voor stoken Geopende houtoven na stoken

Al met al is het een heel arbeidsintensief maakproces om van een homp klei te komen tot een kom, schaal of vaas. Iets waar we in het dagelijks gebruik vaak niet bij stilstaan….

En wil je weten wie er schuilgaan achter deze prachtige, krachtige (gebruiks)voorwerpen? We stellen ze graag aan je voor!
Dit zijn Jozien en Frans, aan het werk tijdens een stooksessie:

Jozien en Frans Ingenhut

Wil je meer weten over deze exposanten? Bezoek dan hun website: www.ingenhutkeramiek.nl