In oude luister hersteld

  • Ateljee
  • Brocante
  • Over deze vondst

  • Materiaal: Gipsen Heilig Hart beeld
  • Jaartal: Begin 20e eeuw
  • Bijzonderheden: Al bijna 100 jaar in de familie
  • Gerestaureerd door: Francis Loonen

Onlangs restauratie werkzaamheden laten uitvoeren aan een drietal gipsen Heilig Hart beelden. Stuk voor stuk beelden met een lang verleden en op een of andere manier verbonden met de familiegeschiedenis. Dus erg bijzonder dat we deze beelden op zo’n vakkundige wijze in vroegere glorie konden laten herstellen, met tevens gevoel voor de tand des tijds die natuurlijk zijn sporen op de beelden heeft nagelaten. 

In dit beeldverhaal laten we je graag delen in het proces. Kijk mee over de schouder van Francis Loonen, terwijl ze bij ons op locatie, te midden van de brocante spulletjes, aan het werk is met de restauratie van het grootste van de 3 Heilig Hart-beelden…. een exemplaar van bijna 1.10 m hoog, een gewicht van ongeveer 25 kg en een leeftijd van zo’n 100 jaar en de nodige schade aan met name handen en gezicht.

In dit beeldverhaal zie je hoe Francis de klus klaart. Kijk hoe ze op een geraffineerde wijze de ergste schade wegwerkt door met name de handen en het gezicht in oude luister te herstellen. Aangezien het gezicht en de handen de blikvangers zijn bij een heiligen beeld, maar dat dit tevens veelal de plekken zijn waar de schade het grootst is, gaat ook tijdens de restauratie hier de meest tijd en aandacht naar uit. Zo ook in dit beeldverhaal….. kijk mee en verwonder je met ons!

 

Francis heeft een ruime ervaring met het restaureren van heilige beelden. Zo heeft ze eerder al in opdracht van de kerk van Eckelrade de verschillende beelden onder handen genomen. En onlangs is ze ook door de kerk van Rijckholt gevraagd om een beeld te restaureren. Daarna worden ze weer in volle glorie terug in de kerk op de sokkel geplaatst.

Bij ons was de opdracht iets anders. Immers, wij vinden het erg belangrijk dat een beeld na restauratie toch de sleetse uitstraling behoudt!
Smaken verschillen, zullen we maar zeggen. En het dient hier natuurlijk ook een heel ander doel dan in de kerk.

Ben je na het zien van dit ambachtelijk staaltje vakwerk geïnteresseerd in het werk van Francis? Of heb je ook een beeld dat je middels restauratie wil behoeden voor verder verval?
Kijk dan eens bij het Instagram-profiel van Francis, en/of stuur haar een chatbericht via  https://instagram.com/francisloonen

Of wil je nog meer zien van dit project, scroll dan nog even door voor meer foto’s.