Söckertoppen

  • Brocante
  • Huishouden
  • Over deze vondst

  • Land van herkomst: Zweden
  • Materiaal: Geperste suikerkristallen

Söckertoppen

Een klontje suiker in de koffie of thee? De gewoonste zaak van de wereld……. Tóch? Tegenwoordig wél, maar dat is beslist niet altijd al zo geweest. Zo ontdekten we tijdens een strooptocht op zoek naar bijzondere spulletjes in de Scandinavische binnenlanden. Daar kwamen we namelijk deze bijzondere voorwerpen tegen.

In eerste instantie dachten we aan allemaal lugubere tandartspraktijken…. maar de werkelijkheid bleek toch wat minder bizar dan onze fantasie te zijn. 🤗🤔
Deze tangen zijn namelijk bedoeld om stukjes suiker te ‘knippen’. Nu hoor ik je denken “suiker knippen?” En zo was ook onze reactie! Het plaatje bleek dan ook nog niet compleet te zijn. In vroeger dagen hadden de mensen geen klontjes of zakjes suiker. En ook de ‘gewone’ losse suiker was nog geen gemeengoed. Suiker was destijds een luxe artikel.
Suiker werd gekocht en bewaard als een compacte massa van suikerkristallen. Deze kegelvormige ‘söckertoppen’ zorgde ervoor dat er in het huishouden spaarzaam mee omgesprongen werd.

Sockertoppen

De suiker werd voor gebruik in grove stukken gehakt in een speciale kist met hakmes en lade. Om de suiker tot slot te kunnen gebruiken werden de grove stukken met de suikertang in de gewenste grootte ‘geknipt’. Al met al een héél werkje om je koffie of thee op smaak te maken!

Sockerkist-detail Sockerkist