Vliegende Hollander

  • Brocante
  • Kinderspeelgoed
  • Over deze vondst

  • Jaartal: begin 20e eeuw
  • Materiaal: hout + metaal
  • Land van Herkomst: Nederland

De vliegende Hollander

Mijn vader vertelde er vroeger met passie en bevlogenheid over: ‘de vliegende Hollander’. Een naam die sterk tot mijn verbeelding sprak, maar ik herinner me ook dat ik als kind geen enkel idee had wat die ‘vliegende Hollander’ nu precies was. Ik begreep alleen dat het voor mijn vader een stukje jeugdsentiment was, waar hij met plezier aan terugdacht.

Op enig moment kregen we thuis een, door mijn handige vader zelfgemaakte, skelter, compleet met nummerplaat en autostuur. Mijn broers scheurden er op los in de straat. Voor een fotomoment mochten mijn zus en ik er ook eens op zitten. Ik aan het stuur!

Allemaal op de Vliegende Hollander - jaren 60

Dit was tevens het moment waarop mijn vader vol nostalgie vertelde over ‘de vliegende Hollander’. Dus daar moest toch wel enig verband tussen bestaan…. Toen bestond er echter nog geen internet, en geen Wikipedia, dat je in een ‘split second’ het antwoord kon bezorgen.

En dus duurde het nog tientallen jaren voordat ik precies te weten kwam waar mijn vader altijd zo lyrisch over was. De aanleiding? Mijn man en ik kwamen na een van onze befaamde speurtochten thuis met een soort skelter, althans hoe moesten we het anders noemen. Zoiets dergelijks hadden we immers tot dan toe alleen nog maar in openluchtmusea gezien (en kinderlijk enthousiast op rondgescheurd ;).

Sylvia op Vliegende Hollander in Openuchtmuseum Arnhem

Bij een volgend bezoek aan mijn ouders vertelden we over onze vondst, en lieten we een foto zien…… waarop mijn vader tot onze verrassing uitriep “Een vliegende Hollander!!!!

Vliegende Hollander bij Brukt & Ateljee

Dus toch een skelter? Néé! De voorloper van de skelter dan? Misschien! Want over het ontstaan van ‘de vliegende Hollander’ is weinig bekend. Behalve dat het een speelgoedkarretje uit het begin van de 20e eeuw is.

En wat leert Wikipedia ons dan over het verschil tussen skelter en vliegende Hollander?
De vliegende Hollander wordt aangedreven door met de handen een handvat naar voren en naar achteren te bewegen. Het handvat is onder de zitplaats verbonden met een kruk op de achteras. Het kind heeft zijn voeten op de vooras en kan daarmee het wagentje besturen. Het lijkt het meest op een skelter, met dat verschil dat een skelter met de voeten wordt aangedreven en met de handen wordt bestuurd, dus precies tegengesteld aan de bediening van een vliegende Hollander.’
Mysterie ontrafeld, een zoete herinnering blijft!

Bron:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vliegende_Hollander_(speelgoed)