Kinderspeelgoed

  • Ateljee
  • Exposanten
  • Over deze vondst

  • Materiaal: Hout
  • Kenmerken: Kleureffecten door combinatie van houtsoorten
  • Land van herkomst: Nederland
 Dré Haenen
Houtdraaiwerk - allerlei

Toen Dré zo’n 4 jaar geleden startte met houtdraaien was kinderspeelgoed een van de eerste dingen die hij wilde maken. De meesten starten met het draaien van kommen en schalen. Maar Dré zag er een uitdaging in om aan de slag te gaan met een complex geheel van houten wieltjes die aangedreven worden en de beweging overbrengen op andere wieltjes, waardoor er een viertal poppetjes gaan rond draaien. Het ontwerp was geïnspireerd op een antiek speelgoedje dat we ooit eens in een openluchtmuseum in Zweden hadden gezien, waarbij de poppetjes gaan dansen op het moment dat het kind met het voorwerp gaat lopen.
Voor een beginnende houtdraaier is het maken van zo’n voorwerp een hele uitdaging. Je hebt namelijk te maken met het formaat van de verschillende onderdelen – immers hoe kleiner, hoe preciezer je te werk moet gaan. Bovendien is het feit dat je identieke onderdelen moet maken ook iets wat de moeilijkheidsgraad verhoogt. Tel daarbij op dat er bij het uittekenen/uitrekenen van de onderdelen dus geen bestaand voorbeeld voor handen was, maar enkel een foto zonder exacte maten of details, dan begrijp je wellicht waarom dit geen gemakkelijk begin was.
Om het geheel passend en ‘werkend’ te krijgen, heeft Dré eerst een prototype op schaal gemaakt. Na wat aanpassingen kon de grote versie gerealiseerd worden. Hierbij koos hij voor verschillende houtsoorten voor een speels effect.

Dat het prototype op zichzelf ook nog een leuk item geworden is, en nu in ons winkeltje uit grootmoederstijd een plekje heeft gekregen, is dan nog een leuke bijkomstigheid.